فریمورک های جاوا اسکریپت (JavaScript)
شاید برای شما هم سوال باشد که جاوا اسکریپت چرا محبوب است و در چه حوزه هایی کاربرد دارد؟ دلیل محبوبیت زبان جاوا اسکریپت، پویا بودن و فعالیت در حوزه های سمت کاربر و سمت سرور می باشد. زبان JavaScript به دلیل فعالیت در 2 حوزه سمت کاربر و سمت سرور، از فریمورک های جاوا اسکریپت به صورت متفاوت برخوردار می باشد. این فریمورک های جاوا اسکریپت هر کدام کاربرد های مختلفی دارند که به کمک این مقاله می توانید فریمورک مناسب خود را در بین فریمورک های جاوا اسکریپت انتخاب نمایید.
آنچه در این مقاله می آموزید:
Toggleتفاوت بین کتابخانه و فریمورک های جاوا اسکریپت
کتابخانه چیست؟
کتابخانه به فایلی گفته می شود که دارای مجموعه ای از کدها می باشد و در زمان برنامه نویسی در صورت نیاز به راحتی قابل فراخوانی می باشند. یکی از کتابخانه های جاوااسکریپت، Jquery می باشد که در صفحات وب برای ایجاد جلوه های مختلف در طراحی Front-end مورد استفاده قرار می گیرد. برای اینکه بتوانید از کتابخانه Jquery استفاده نمایید، باید ابتدا کد های آن را از وب سایت دانلود نمایید. سپس به وسیله تگ script آن را در سند HTML خود وارد نمایید و در هر جایی از فایل خود می توانید از متد های آن استفاده نمایید.
فریمورک چیست؟
فریمورک به طور کلی به عنوان یک چارچوب به حساب می آید. زمانی که می خواهید یک پروژه را طراحی نمایید برای ساخت چارچوب و اسکلت پروژه خود از Framework استفاده می کنید. فریمورک قابلیت هایی را برای برنامه نویسان فراهم می کند تا بتوانند کد های خود را در آن بنویسند. فراموش نکنید که این فریمورک است که مشخص می کند که برنامه نویس ها کی و کجا از این کد ها استفاده نمایند.
تفاوت بین کتابخانه و فریمورک
کتابخانه | فریمورک |
فراخوانی آسان متد ها | نحوه توسعه برنامه های ما را حکم می کند |
در صورت نیاز می توانیم به آن متصل شویم | تصمیم گیری و مشخص کردن محل استفاده از کد ها |
پیاده سازی یکسری جلوه ها در بخش Front-end | فراهم کردن بستر مناسب برای برنامه نویسان برای نوشتن کد ها |
اتصال کتابخانه به کد به وسیله برنامه نویس | مشخص کننده مکان و زمان کد فریمورک است |
برنامه نویس مکان و زمان قرار دادن کتابخانه را مشخص می کند |
کتابخانه ها و فریمورک های جاوا اسکریپت
به طور کلی کتابخانه ها و فریمورک های جاوا اسکریپت به 3 دسته موبایل و دسکتاپ، Front-End و Back-End تقسیم می شوند که در این قسمت به طور کامل به کتابخانه و فریمورک های جاوا اسکریپت می پردازیم.
کتابخانه ها و فریمورک های Front-End
کتابخانه React
کتابخانه React کتابخانه ای می باشد که به شما این امکان را می دهد تا بتوانید کد های خود را به قسمت های کوچکتری تقسیم کنید. این کتابخانه در ساخت رابط های کاربری و اجزای (Component) صفحات وب مورد استفاده قرار می گیرد. React توسط فیسبوک و مجموعه ای از توسعه دهندگان و شرکت ها تولید شده است که در سایت های نت فلیکس، ایمجر، بلیچر رپورت، فیدلی، ایر بیانبی و … استفاده می شود. این کتابخانه بسیار بهینه می باشد و طراحان می توانند از آن در توسعه برنامه تک صفحه ای و برنامه های موبایل استفاده کنند.
کتابخانه jQuery
جی کوئری محبوب ترین کتابخانه جاوا اسکریپتی می باشد که به خوبی از پلتفرم های مختلف به خوبی پشتیبانی می کند. کتابخانه جی کوئری در زمان کدنویسی HTML در سمت کلاینت کاربرد دارد. این کتابخانه در طراحی ۶۵ درصد از ده میلیون سایت پر بازدید موجود در اینترنت استفاده شده است.
فریمورک Angular.js
Angular.js یکی از فریمورک های جاوا اسکریپت می باشد که به وسیله آن می توانید کد های HTML خود را پیشرفته تر نمایید. علاوه بر آن از این فریمورک می توانید دز استفاده ار تگ های جدیدی که خودتان تعریف می کنید نیز استفاده نمایید. در صورتی که می خواهید طراحی خود را با زبان html انجام دهید، تنها می توانید از کد های های ساده موجود در آن استفاده نمایید. برای نوشتن کد های Front-end پروژه خود، فریمورک Angular.js بهترین انتخاب می باشد و به راحتی می توانید با Angular.js از معماری MVC استفاده کنید.
فریمورک Vue.js
از دیگر فریمورک های جاوا اسکریپت، می توانیم به فریمورک Vue.js اشاره کنیم که برای ساخت رابط کاربری مورد استفاده قرار می گیرد. همانند کتابخانه React در ساخت اپلیکیشن های تک صفحه ای وب یا SPA ها نیز کاربرد دارد. این فریمورک به دلیل داشتن ساختار ساده و راحت، برای برنامه نویسان مبتدی بسیار مناسب می باشد.
فریمورک Aurelia
فریمورک Aurelia به عنوان آخرین فریمورک در بین فریمورک های جاوا اسکریپت به حساب می آید که برای ساخت هر رابط کاربری همچون رابط کاربری وب، برنامه های موبایل و نرم افزار های دسکتاپ مورد استفاده قرار می گیرد. این فریمورک نیز همانند فریمورک Angular.js از زبان Html پشتیبانی می کند و طبق اهداف مختلف آن را گسترش می دهد.
فریمورک Ember
فریمورک Ember.JS به عنوان قدرتمند ترین فریمورک در بین فریمورک های جاوا اسکریپت به حساب می آید. این فریمورک به دلیل داشتن قابلیت های فراوان و کاربردی که دارد، در بین برنامه نویسان بسیار محبوب شده است. می توانیم یکی از ویژگی های قدرتمند فریمورک Ember.JS را پشتیبانی از دو روش data binding بیان کنیم. این ویژگی باعث تبدیل این فریمورک به یک پلتفرم فوق العاده برای مدیریت رابطه های کاربری می شود. سایت هایی همچون Linkedln، Netflix، Nordstorm و … از فریمورک Ember.JS برای طراحی وب سایت خود استفاده نموده اند.
فریمورک Gatsby
فریمورک Gatsby بر اساس React و GraphQl طراحی شده است که دارای بهترین قسمت های React همچون React Router و webpack می باشد. علاوه بر آن از ویژگی GraphQl نیز بهرهمند می شود. شما به عنوان برنامه نویس به وسیله فریمورک Gatsby می توانید سایت خود را بر اساس React طراحی نمایید و در نهایت یک سایت استاتیک Build ایجاد کنید. اجرای پروژه ها در فریمورک Gatsby به دلیل داشتن چندین افزونه بسیار راحت می باشد.
فریمورک Nuxt.js
فریمورک Nuxt.js به عنوان یک فریمورک قدرتمند به حساب می آید که بر اساس Vue.js و Node.js فعالیت می کند. فریمورک Nuxt.js دارای قابلیت رندر شدن توسط سرور نیز دارد. این فریمورک برای طراحی نرم افزار های وب سایت بسیار مناسب و کاربردی می باشد، اما کار کردن یا آن همانند Vue بسیار آسان می باشد. شما به راحتی می توانید به صورت open source از فریمورک Nuxt.js استفاده نمایید.
فریمورک Next.js
فریمورک Next.js شباهت زیادی به فریمورک Gatsby دارد و از کتابخانه React استفاده می کند. تنها تفاوتی که این 2 فریمورک با هم دارند این است که فریمورک Next.js دارای (SSR (Server Side Renderer می باشد اما فریمورک Gatsby از SSG استفاده می کند.
فریمورک Mithril
فریمورک Mithril یکی از فریمورک های جاوا اسکریپت سمت کاربر است که یشتر برای طراحی اپلیکیشن های تحت وب تک صفحه ای استفاده می شود. این فریمورک دارای حجم بسیار پایینی می باشد که این حجم کمتر از ده کیلو بایت است. علاوه بر داشتن حجم کم، دارای سرعت بسیار زیادی نیز می باشد. سرعت بسیار زیاد فریمورک Mithril برای فراهم کردن مسیریابی و همینطور خدمات XHR مورد استفاده قرار می گیرد.
فریمورک backbone
فریمورک backbone یکی دیگر از فریمورک های جاوا اسکریپت می باشد که به عنوان مشهورترین فریمورک در دنیای برنامه نویسی به حساب می آید. فریمورک backbone در ساخت اپلیکیشن های تحت وب تک صفحه ای کاربرد دارد و یادگیری و کار کردن با آن بسیار آسان است.
فریمورک Gridesome
فریمورک Gridesome یکی از فریمورک های قدرتمند در بین فریمورک های جاوا اسکریپت می باشد که برای Vue.js طراحی شده است. فریمورک Gridesome بیشتر در ساخت سایت ها و اپلیکیشن های سریع مورد استفاده قرار می گیرد که از قوانین نوشتاری Vue استفاده می کند.
فریمورک Polymer.js
داستان انتشار فریمورک Polymer.js با دیگر فریمورک های جاوا اسکریپت بسیار متفاوت می باشد، این فریمورک در سال 2013 به وسیله گوگل منتشر شد و دلیل انتشار آن گسترش قابلیت های HTML است. شما به وسیله فریمورک Polymer.js می توانید المان های اختصاصی خودتان (<my-video>) را طراحی نمایید.
فریمورک Babylon.js
فریمورک Babylon.js به عنوان یک موتور بازی سه بعدی به حساب می آید که طبق WebGL و جاوا اسکریپت فعالیت می کند. شما به کمک فریمورک Babylon.js می توانید بازی هایی با کیفیت بالا به همراه صدا طراحی نمایید
فریمورک Dojo
فریمورک Dojo ToolKit بیشتر به عنوان یک کتابخانه جاوا اسکریپتی ماژولی شناخته شده است که به صورت اوپن سورس در اختیار برنامه نویسان قرار می گیرد. فریمورک Dojo ToolKit وسط الکس راسل، دیلان شیمن و دیوید شونتزلر در سال ۲۰۰۴ طراحی شده است.
فریمورک Cappuccino
فریمورک کاپوچینو با دیگر فریمورک های جاوا اسکریپت متفاوت می باشد. برای استفاده از فریمورک کاپوچینو نیازی به یادگیری و کار با فرانت اند یا HTML ،CSS یا DOM ندارید، تنها با تسلط و یادگیری کامل کار با فریم ورک می توانید از آن استفاده نمایید.
فریمورک Relay
فریمورک Relay یک فریم ورک جاوااسکریپتی می باشد که به شما در کار با برنامه های React کمک بسیاری می کند. React و Relay به وسیله فیسبوک ایجاد و توسعه یافته اند. شما به کمک فریمورک Relay علاوه بر کار با برنامه های React، می توانید اپلیکیشن های React مبتنی بر داده ها نیز بسازید.
فریمورک SVELTE
فریمورک Svelte برای حل مشکلات حیاتی جاوا اسکریپت در وب ساخته شده است. نام دیگر این فریمورک، فریمورک جادویی ناپدید کننده رابطه کاربری می باشد. علاوه بر آن از این فریمورک برای تبدیل کدهای برنامه به کدهای سمت کاربر جاوا اسکریپت استفاده نمایید. فراموش نکنید که برنامه های Svelte طبق کامپوننت single-file و اکستنشن html تولید شده اند.
فریمورک Sproutcore
فریمورک Sproutcore یکی دیگر از فریمورک های جاوا اسکریپت با قابلیت open source می باشد که برای طراحی وب اپلیکیشن ها با ظاهر نرم افزارهای دسکتاپ مورد استفاده قرار می گیرد. فریمورک Sproutcore از معماری MVC پشتیبانی می کند و امکانات قوی و خوبی را در اختیار برنامه نویسان قرار می دهد.
فریمورک sana Luna
فریمورک sana Luna یکی از فریمورک های جاوا اسکریپت می باشد که به عنوان فریمورک تکنیکی جاوا اسکریپت به حساب می آید. این فریمورک از قابلیت هایی همچون معماری MVC، معماری pubsub، قابلیت کش کردن، routing و احراز هویت پشتیبانی می کند و از آن ها برای وب اپلیکیشن ها استفاده می کند.
فریمورک Qooxdoo
فریمورک qooxdoo یکی از فریمورک های جاوا اسکریپت در سطح جهانی می باشد. این فریمورک طراحی اپلیکیشن های بزرگ را برای برنامه نویسان آسان می سازد. این فریمورک دارای مدل برنامه نویسی شی گرا و کامپوننت های UI می باشد. فریمورک qooxdoo به وسیله آن ها می تواند خروجی اپلیکشن ها را به خروجی برنامه های دسکتاپ تبدیل نماید. فریمورک qooxdoo در موبایل و تبلت به صورت ریسپانسیو می باشد.
کتابخانه ها و فریمورک های Back-End
Node.js (محیط اجرای جاوا اسکریپت)
Node.js به عنوان یک محیط اجرا برای جاوااسکریپت به حساب می آید. شما به وسیله Node.js می توانید جاوااسکریپت را بر روی زبان هایی همچون جاوا و پایتون اجرا نمایید. با اجرای Node.js بر روی سرور می توانید به جای استفاده از زبان سمت سرو، از جاوااسکریپت استفاده نمایید. کاربر اصلی Node.js، استفاده از جاوااسکریپت به عنوان یک زبان سمت سرور همچون PHP می باشد.
فریمورک Express.js
فریمورک Express.js یکی از فریمورک های جاوا اسکریپت می باشد که به آن Express نیز گفته می شود. فریمورک Express.js به دلیل سبک و کوچک بودن، در اپلیکیشن های وب Node.js کاربرد دارد و در کار نوشتن مسیر ها را در Node.js را آسان و سریع می سازد.
فریمورک Meteor (محیط اجرا برای وب)
فریمورک Meteor دارای نام های دیگری همچون Meteor.JS و MeteorJs می باشد که می تواند از قسمت های مختلف وب همچون برنامه نویسی Back-end، مدیریت پایگاه داده، اجرای منطقی برنامه تحت وب شما، رندر کردن Front-end اپلیکیشن تحت وب و … پشتیبانی کند.
کتابخانه ها و فریم ورک های موبایل و دسکتاپ
فریمورک React Native
فریمورک React Native یکی از پرکاربردترین فریمورک در بین فریمورک های جاوا اسکریپت می باشد که به وسیله آن می توانید کراس پلتفرم اپلیکشن موبایل طراحی نمایید. فریمورک React Native یک روش کاهش هزینه های تولید اپلیکیشن به حساب می آید که علاوه بر آن زمان توسعه اپلیکیشن نیز کاهش می یابد.
فریمورک Electron.js
فریمورک Electron.js به عنوان یک ابزار برای ساخت کراس پلتفرم اپلیکیشن های دسکتاپ مخصوص Windows، Mac و Linux به حساب می آید. شما به وسیله این فریمورک به راحتی می توانید رابط کاربری اپلیکیشن های ساخته شده را بومی نمایید. از فریمورک Electron.js می توانید برای آپدیت اتوماتیک، پیغامهای خطا و… نیز استفاده کنید.
فریمورک Agility.js
فریمورک Agility.js یکی از فریمورک های جاوا اسکریپت برای طراحی وب اپلیکیشن ها می باشد و به اندازه جی کوئری سریع است. از این فریمورک Agility.js می توانید در طراحی کد های قابل نگهداری و استفاده مجدد استفاده نمایید.
فریمورک jQWidgets
فریمورک jQWidgets به صورت نرم افزار و بر اساس استاندارد ها و تکنولوژی های HTML5 ،CSS، جاوا اسکریپت و جی کوئری فعالیت می کند. این کتابخانه برای ساخت وب اپلیکیشن ها و موبایل اپلیکیشن های واکنشگرا مورد استفاده قرار می گیرد.
فریمورک Pyjs
فریمورک Pyjs دارای یک کامپایلر (تبدیل کننده) پایتون به جاوا اسکریپت می باشد. این کامپایلر باعث شده است که این فریمورک به عنوان فریمورک قدرتمند زبان پایتون شناخته شود. از این فریمورک برای توسعه اپلیکیشن های تحت وب و دسکتاپی مورد استفاده قرار می گیرد. اپلیکیشن هایی که به وسیله فریمورک Pyjs طراحی می کنید، می توانند بر روی مرورگر وب و اپلیکیشن دسکتاپی اجرا شوند.
بهترین فریمورک های جاوااسکریپت در سال ۲۰۲۰
در قسمت قبل به معرفی فریمورک های جاوااسکریپت پرداخته شد. در این قسمت می خواهیم به معرفی بهترین فریمورکهای جاوااسکریپت در سال ۲۰۲۰ بپردازیم.
- فریمورک ANGULAR.JS
- کتابخانه REACT
- فریمورک EMBER.JS
- کتابخانه METEOR
- فریمورک VUE.JS
- فریمورک BACKBONE.JS
- فریمورک AURELIA
- فریمورک Polymer.js
9 فریمورک محبوب جاوا اسکریپت در حوزه front-end
در این قسمت می خواهیم به معرفی 9 فریمورک محبوب جاوااسکریپت در حوزه front-end بپردازیم.
- فریمورک Spine
- فریمورک ActiveJS
- فریمورک Eyeballs
- فریمورک sammyJS
- فریمورک Choco
- فریمورک Agility
- فریمورک Jamal
- فریمورک Coremvc
- فریمورک Batmanjs
چرا به فریمورک های جاوا اسکریپت نیاز داریم؟
دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود ما به فریمورک های جاوا اسکریپت نیاز پیدا کنیم. در لیست زیر می توانید این دلایل را مشاهده نمایید.
- نیاز داشتن به کتابخانه jquery
- ساخت وب اپلیکیشن ها با قابلیت ریسپانسیو
- پاسخ گویی به رخواست های کاملا Ajax
- نیاز به کد نویسی کم و بهینه
- نیاز به سرعت بالا در بارگذاری سایت
- نیاز به سرعت بالا در کد نویسی
- برنامه نویسی front-end و Back-End
- برنامه نویسی طراحی اپلیکیشن موبایل و دسکتاپ
سخن پایانیجاوا اسکریپت دارای فریمورک های مختلفی در زمینه سمت کاربر و سمت سرور می باشد. شناخت فریمورک های جاوا اسکریپت در برنامه نویسی زبان javascript کمک بسیاری به شما می کنند. این فریمورک های جاوا اسکریپت شامل ANGULAR.JS، فریمورک EMBER.JS، فریمورک VUE.JS و … می باشند. در این مقاله به طور کامل به معرفی فریمورک های جاوا اسکریپت پرداخته شده است. در این مقاله می توانید به جواب سوالات چرا به فریمورک های جاوا اسکریپت نیاز داریم و بهترین فریمورک های جاوا اسکریپت کدام هستند، برسید. برای دریافت پاسخ سوالات خود و بهره مند شدن از تجربه اساتید خبره و دیگر دوستانتان در کمپین آموزشی بی لرن می توانید سوالات خود را در کافه گپ و گفت مطرح نمایید و در سریعترین زمان، پاسخ سوال خود را دریافت نمایید. همچنین می توانید با عضویت در کمپین آموزشی بی لرن، از دوره های آموزشی رایگان و کاربردی در زمینه های مختلف به صورت تخصصی و حرفه ای بهره مند شوید. با توجه به مسیر یادگیری در زمینه های مختلف می توانید برای شروع طراحی سایت و برنامه نویسی از دوره جاوا اسکریپت بهره مند شوید. |
دیدگاهتان را بنویسید