PHP چیست؟ همه چیز دربارهی PHP و کاربرد آن
به دلیل وجود زبان های مختلف در دنیای طراحی سایت، انتخاب زبان مناسب با قابلیت های جذاب بسیار مهم می باشد. یکی از این زبان های قدرتمند PHP می باشد که برای خود دارای قابلیت های Open Source، رایگان و … است. شما به عنوان یک برنامه نویسی که تا به حال با php کار نکرده اید، بعد از شناخت این زبان می توانید متوجه شوید که چه زبان قدرتمندی می باشد. بعد از شناخت PHP می توانید به راحتی با آن کار کنید.
آنچه در این مقاله می آموزید:
Toggleزبان های برنامه نویسی طبق کاربرد آن ها
قبل از شناخت این زبان لازم است تا با زبان های برنامه نویسی بیشتر آشنا شوید و بدانید که زبان پی اچ پی جزء کدام دسته بندی قرار می گیرد.
زبان های مفسری
زبان های مفسر زبان هایی می باشند که کد های آن ها به صورت پشت سر هم و خط به خط تفسیر، پردازش، ترجمه و اجرا می شوند. این زبان به این صورت عمل می کند که، خط اول کد را می خواند و آن را به زبان کامپیوتر ترجمه می کند و در صورت بدون خطا اجرا شدن، به خط بعدی کد ها می رود. این عمل را تا پایان کد ها انجام می دهد و مقادیر هر کدام از خط ها را ذخیره می کند.
زبان های کامپایلری
نام دیگر زبان های کامپایلر شده، Compiled می باشد که تمام کد ها را به صورت یکجا کامپایل می کند و نتیجه نهایی یا خروجی را به یک نرم افزار مستقل تبدیل می کند و در اختیار کاربر قرار می دهد. به طور کلی زبان های کامپایلر کدهای نوشته شده توسط کاربر را به کد های قابل فهم تبدیل می کند که این کد ها با سرعت می توانند اجرا شوند.
زبان های سمت سرور
زبان هایی سمت کاربر که به آن ها Client-side نیز گفته می شود. این زبان ها زبان هایی هستند که در مرورگر کاربر پردازش و اجرا می شوند و سخت افزار و نوع سیستم کاربر در این زبان ها بسیار مهم و تاثیر گذار خواهد بود.
زبان های سمت کاربر
زبان های Server-Side که در زبان فارسی به عنوان زبان های سمت سرور معرفی شده اند، زبان هایی هستند که پس از پردازش و اجرا اطلاعات نتیجه را برای کاربران ارسال و نمایش می دهند. یکی از این زبان ها، زبان PHP می باشد که در قسمت های بعدی به آن می پردازیم.
تفاوت زبان های سطح بالا و سطح پایین
زبان های سطح بالا
به زبان های سطح بالا، High-level نیز گفته می شود. دلیل ایجاد و طراحی این زبان ها، دشوار بودن درک و یادگیری فرآیند کار زبان های سطح پایین می باشد. این زبان ها با زبان گفتار انسان (زبان انگلیسی) نزدیکتر می باشند که باعث می شود یادگیری و درک آن ها برای برنامه نویسان ساده تر شود. زبان برنامه نویسی PHP نیز جزء این زبان به حساب می آید.
زبان های سطح پایین
نام دیگر زبان های سطح پایین، Low-Level نیز می باشد. به زبان هایی، زبان های سطح پایین گفته می شود که به زبان ماشینی یا صفر و یک نزدیک می باشند. این نوع زبان ها به طور مستقیم با پردازنده در ارتباط هستند. می توانیم زبان اسمبلی را به عنوان این مدل زبان برنامه نویسی به حساب آوریم.
PHP چیست؟
PHP مخفف عبارت Hypertext Preprocessor می باشد که به عنوان یک زبان برنامه نویسی یا اسکریپت نویسی به حساب می آید. این زبان همانند بیشتر زبان های برنامه نویسی دارای قابلیت متن باز (Open Source) می باشد. یکی دیگر از ویژگی های این پی اچ پی، قابلیت رایگان بودن می باشد که به شما این امکان را می دهد بدون هیچ هزینه ای از آن استفاده نمایید. در زمان استفاده از کدهای PHP، باید آن ها را بر روی یک سرور واقعی یا سرور موجود در کامپیوتر ( wamp یا xampp) اجرا نمایید. زبان برنامه نویسی PHP یکی از زبان هایی می باشد که در بیشتر سایت های بزرگ جهان مورد استفاده قرار می گیرد.
تاریخچه زبان php
زبان PHP در سال ۱۹۹۵ توسط Rasmus Lerdorf و یک تیم برنامه نویسی تولید و منتشر شد. در اوایل انتشار زبان پی اچ پی، آن را مخفف عبارت Personal Home Page معرفی کردند اما با تولید و ارتقاء نسخه ۳ زبان php در سال ۱۹۹۷، این زبان را به عنوان مخفف عبارت Hypertext Preprocessor به طراحان معرفی کردنند. این عبارت به معنی پیش پردازنده های ابر متن می باشد و می توانیم دیگر نسخه های زبان php را به صورت زیر معرفی نماییم.
- نسخه 1.0
- نسخه 2.0
- نسخه 3.0
- نسخه 4.0
- نسخه 4.1
- نسخه 4.2
- نسخه 4.3
- نسخه 4.4
- نسخه 5
- نسخه 5.1
- نسخه 5.2
- نسخه 5.3
- نسخه 5.4
- نسخه 5.5
- نسخه 5.6
- نسخه 6.0
- نسخه 7
- نسخه7.1
- نسخه ۷.۴
- نسخه 8
ویژگی های PHP
زبان پی اچ پی دارای ویژگی های بسیاری می باشد که در این قسمت به این ویژگی ها می پردازیم.
مفسری
به طور کلی زبان های برنامه نویسی بر پایه 2 اصول مفسری و کامپایلری عمل می کنند که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. مفسری بودن به این معنا می باشد که کدها به شکل خط به خط تفسیر (ترجمه) و اجرا می شوند.
شی گرا
یکی از ویژگی های بسیار کاربردی زبان برنامه نویسی php، ویژگی شی گرا بودن می باشد. شما به وسیله این ویژگی می توانید انواع کلاس و شی را تعریف نمایید و چند باره نویسی کدها جلوگیری کنید. علاوه بر آن می توانید از کدهای نوشته شده در پروژه های دیگر نیز استفاده کنید و سرعت برنامه نوسی خود را بالا ببرید. لازم است بگوییم که برای استفاده از این ویژگی باید خودتان تعیین نمایید و استفاده از این ویژگی اجباری نمی باشد.
مولتی پلتفرم
یکی از ویژگی هایی که زبان پی اچ پی دارد، قابلیت مولتی پلتفرم می باشد که به عنوان جذاب ترین و کاربردی ترین ویژگی های php به حساب می آید. شما به وسیله این ویژگی می توانید، پی اچ پی خود را بر روی سیستم عامل های مختلفی همچون ویندوز، لینوکس، مکینتاش و.. قرار دهید و آن را اجرا کنید.
پشتیبانی از دیتابیسها
شاید کمتر زبانی در بین زبان های برنامه نویسی، از دیتابیس ها پشتیبانی کند. از آنجایی که پشتیبانی از پایگاه داده ها در دنیای برنامه نویسی بسیار مهم می باشد، توسعه دهندگان php، این ویژگی را در این زبان قرار داده اند. زبان پی اچ پی از بیشتر دیتابیس های معروف به راحتی پشتیبانی می کند و این موضوع باعث می شود که به راحتی بتوانید در زمان کار با php، از mysql Oracle ،mangoDB، و… بهرهمند شوید و استفاده نمایید.
یادگیری آسان
به دلیل اینکه منابع زیادی برای یادگیری زبان php وجود دارد، به راحتی می توانید این زبان را یاد بگیرید. می توانیم جامع ترین منبع یادگیری این زبان را سایت php نام ببریم.
اجرای یک نمونه از کد PHP
پس از تعریف زبان php و تاریخچه پیمایش این زبان بهتر است که به اجرای یک نمونه از کدهای این زبان پرداخته شود تا با این زبان بهتر آشنا شوید. فراموش نکنید که قبل از اجرای کد های نوشته شده در زبان پی اچ پی از یک هاست اصلی یا هاست سیستمی (مثل نرم افزار Xampp) استفاده کنید. برای اجرا کد مورد نظر مراحل زیر را انجام دهید.
- مرحله اول: نصب نرم افزار php
- مرحله دوم: ایجاد فایل اولیه
- مرحله سوم: نوشتن کد مورد نظر ( برای شروع کد موجود در تصویر زیر را وارد نمایید)
- مرحله چهارم: مشاهده خروجی کد ( خروجی کد موجود در تصویر زیر)
خروجی کد موجود در تصویر بالا، عبارت hello world می باشد که در تگ p نوشته شده است.
پیش نیاز های یادگیری PHP
برای یادگیری زبان پی اچ پی به پیش نیاز هایی نیاز دارید که در این قسمت به معرفی آن ها می پردازیم.
یادگیری HTML
یادگیری CSS
یادگیری وردپرس
PHP چه کاربردی دارد؟
PHP یک زبان برنامه نویسی می باشد که در ایجاد صفحات وب داینامیک (Dynamic) و صفحات سایت و اپلیکیشن های تحت وب قدرتمند مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی علاوه بر کاربرد های گفته شده، زبان پی اچ پی نیز در کارهای پشت صحنه صفحات وب نیز کاربر دارد. به طور کلی می توانیم درباره پی اچ پی اینگونه بگوییم که پی اچ پی در ظاهر سایت نقشی ندارد و تنها اطلاعات سایت را از پایگاه داده دریافت می کند و به کاربران نمایش می دهد. دیگر کاربرد های زبان پی اچ پی به صورت زیر می باشند.
طراحی وب سایت (Back-end)
یکی از کاربرد های اساسی زبان پی اچ پی، طراحی وب سایت به صورت Back-end می باشد. در صورتی که صفحه شما استاتیک باشد، می توانید به وسیله آن را به صفحه داینامیک تبدیل نمایید. فراموش نکنید که بدون استفاده از زبان سمت سرور نمی توانید به صفحات وب خود قابلیت پردازش و ویرایش را اضافه نمایید. وب سایت هایی همچون FaceBook، Wikipedia، Yahoo برای توسعه خود از زبان PHP استفاده می کنند. دیگر سایت هایی که به وسیله زبان پی اچ پی طراحی شده اند به صورت زیر می باشند.
- دیجی کالا
- آپارات
- تامبلر
- سیستم مدیریت محتوای وردپرس
ساخت نرم افزار دسکتاپ
برای اینکه بتوانید به وسیله زبان PHP بتوانید نرم افزار های دسکتاپ طراحی نمایید، باید افزونه PHP-GTK را نصب نمایید. زبان پی اچ پی بیشتر در توسعه وب فعالیت دارد و مناسب می باشد. زبان پیشنهادی ما به شما برای طراحی سایت، زبان #C می باشد.
ساخت قالب و افزونه وردپرس
وردپرس با زبان PHP توسعه یافته است و با یادگیری وردپرس می توانید به راحتی توسعه قالب و افزونه های PHP را انجام دهید. بیشتر طراحان سایت به وسیله وردپرس، سایت های خود را طراحی می کنند. حوزه وردپرس یکی از داغ ترین حوزه های طراحی سایت به حساب می آید.
ساخت ربات تلگرام
یکی دیگر از کاربرد های PHP، ساخت ربات های تلگرام می باشد که این ربات ها نرم افزارهایی می باشند که خدماتی همچون اطلاع رسانی، پشتیبانی، پیگیری فروش محصول و… را برای طراحان انجام می دهد. شما به راحتی می توانید انواع رباتهای تگرام را تولید نمایید و کسب و کار خود را افزایش دهید.
ساخت گرافیک با PHP
یکی از کاربردهای php که کمتر کسی از آن خبر دارد، ساخت گرافیک می باشد. شما به کمک GD Library می توانید کارهای گرافیکی و پردازش تصویر را انجام دهید. شما با این قابلیت می توانید کارهایی همچون فشرده سازی، ریسایز کردن تصویر، تغییر فرمت و … را انجام دهید.
دیگر کاربرد های زبان پی اچ پی به صورت زیر می باشد.
- ایجاد محتوای صفحه پویا
- قادر است داده ها را در بانک اطلاعاتی خود اضافه، حذف و یا اصلاح کند
- قادر به رمز گذاری داده ها
- قادر به جمع آوری داده های فرم است
- می تواند کوکی ها را دریافت و ارسال کند
- برای کنترل دسترسی کاربر می توان از PHP استفاده کرد
- شما با استفاده از PHP فقط محدود به HTML نیستید
- استفاده از تصاویر، فایل های PDF و هر متنی مثل XML و XHTML
تفاوت نحوه طراحی سایت ها به صورت داینامیک و استاتیک
سایت ها به 2 صورت استاتیک و داینامیک طراحی می شوند که در این قسمت به تفاوت این 2 پرداخته می شود.
داینامیک | استاتیک |
ساده تر بودن طراحی سایت برای طراحان | استفاده از کد های Css و Html |
زمان کم برای طراحی سایت | دارای محدودیت های فراوان |
داشتن امکانات پیشرفته | نبودن پنل های تنظیمات پیشرفته و داشبورد های مدیریتی در سایت های استاتیک |
طراحی به صورت پویا | نداشتن امکاناتی همچون مشاهده آمار سایت، بخشهای کاربری و… |
طراحی سایت خیلی سخت و زمان بر می باشد |
فرمت فایل PHP
برای اینکه سرور بتواند فایل های پی اچ پی و اسکریپت ها را شناسایی و از آن ها استفاده کند، باید تمام فایل ها و تگ ها را با پسوند php. ذخیره نماید. در صورتی که از نسخه های قدیمی php استفاده می کنید، می توانید از پسوند های زیر برای ذخیره سازی فایل ها و تگ ها استفاده نمایید.
- phtml.
- php3.
- php4.
- php5.
- phps.
دلایل استفاده از php
می توانیم دلایلی که باعث استفاده از پی اچ پی می شود را به صورت زیر بیان کنیم.
- منبع باز بودن و امکان دسترسی به منابع رایگان متعدد
- یادگیری آسان
- زبان تخصصی برنامه نویسی تحت وب
- سرعت بسیار بالای سرویس دهی نسبت به سایر زبان های برنامه نویسی مشابه نظیر asp
- استفاده بهینه از منابع و حافظه
- سرعت بسیار بالا در کار با SQL
- سرعت و سهولت در رفع ایرادات به دلیل منبع باز بودن زبان php
- اجرا بر روی Platform های مختلف
- قابلیت اجرا بر روی هاست های لینوکس که ارزانتر و دارای امکانات بیشتر هستند
چه کارهایی را می توانید با زبان PHP انجام دهیم؟
اگر می خواهید بدانید که چه کارهایی را می توانید با زبان پی اچ پی انجام دهید، به مطالب این قسمت توجه نمایید.
- می توانید به وسیله زبان PHP، صفحات داینامیک طراحی نمایید.
- می توانید اطلاعات سایت خود را به پایگاه داده اضافه نمایید و در صورت نیاز آن ها را در پایگاه داده ویرایش و حذف کنید.
- می توانید به وسیله آن با فرم های HTML ارتباط برقرار کنید و اطلاعات ورودی کاربران را در فرم اضافه و پردازش نمایید.
- شما به راحتی با پی اچ پی می توانید با Cookie ها و Session ها کار کنید.
- یکی دیگر از کاهایی که با این زبان می توانید انجام دهید، رمزگذاری کردن اطلاعات حساس می باشد.
- شما میتوانید فایل های txt, pdf, jpg و… تولید و ویرایش نمایید.
- در اختیار داشتن امکانات مختلف و جذاب با کتابخانه های مختلف PHP
مزایای زبان PHP
زبان PHP علاوه بر کاربردهایی که دارد، دارای مزایایی نیز می باشد که در این قسمت به معرفی آن ها پرداخته می شود.
- کراس پلت فرم
- اتصال آسان پایگاه داده
- استفاده آسان
- متن باز و در عین حال رایگان
- دارای انجمنی بزرگ و فعال
- کاربرد زیاد در حوزه وب دامنه
- نگهداری و تعمیر آن آسان می باشد
- مولتی پلتفرم بودن
- دارای منابع و مستندات فراوان برای یادگیری
- داشتن فرصت های شغلی بیشتر به نسبت دیگر زبان های برنامه نویسی
سخن پایانییکی از زبان های پرکاربرد و قدرتمند در زمینه برنامه نویسی و Database، زبان PHP می باشد. این زبان علاوه بر قدرتمند بودن دارای ویژگی ها، قابلیت ها، کاربرد ها و دیگر نکات کلیدی و جذابی می باشد که به برنامه نویسان در یک برنامه نویسی آسان کمک بسیاری می کند. برای آشنایی با زبان پی اچ پی می توانید از این مقاله کمک بگیرید. برای دریافت پاسخ سوالات خود و بهره مند شدن از تجربه اساتید خبره و دیگر دوستانتان در کمپین آموزشی بی لرن می توانید سوالات خود را در کافه گپ و گفت مطرح نمایید و در سریعترین زمان، پاسخ سوال خود را دریافت نمایید. همچنین می توانید با عضویت در کمپین آموزشی بی لرن، از دوره های آموزشی رایگان و کاربردی در زمینه های مختلف به صورت تخصصی و حرفه ای بهره مند شوید. با توجه به مسیر یادگیری در زمینه های مختلف می توانید برای شروع طراحی سایت از آموزش PHP بهرهمند شوید. |
دیدگاهتان را بنویسید