تجربه کاربری (UX) چیست؟
همانطور که می دانید، 2 حرفه بسیار مهم در طراحی سایت وجود دارد که برای موفقیت در طراحی سایت باید آن ها را بشناسید. این 2 حرف تجربه کاربری یا UX و رابط کاربری یا UI می باشند. فراموش نکنید که برای شروع فعالیت خود، یکی از این 2 حرفه یا هر دو را بشناسید و استفاده نمایید. برای شناخت بهتر این 2 حرفه می توانید از اطلاعات این مقاله استفاده نمایید.
آنچه در این مقاله می آموزید:
Toggleتجربه کاربری چیست؟
تجربه کاربری (UX) مخفف عبارت User Experience می باشد که به عنوان رفتار، حالت و احساسات کاربر در زمان استفاده از یک سایت، محصول، سیستم و … به حساب می آید. تجربه کاربری از نظر تعریف ISO به عواطف، اعتقادات، مزیت ها، پاسخ های فیزیکی و روانی، رفتارها در قبل و بعد از زمان استفاده از دستگاه یا محصول گفته می شود. فراموش نکنید که در زمان طراحی سایت، به احساسات و هیجانات کاربران کسب و کار خود توجه نمایید تا بتوانید یک سایت زیبا و جذاب برای کاربران خود طراحی نمایید.
طراحی تجربه کاربری چیست؟
زمانی که کاربران وارد سایت شما می شوند، احساسات مختلفی را تجربه می کنند. هر کاربرد احساس خود را دارد و احساس آن با احساس کاربران دیگر متفاوت می باشد. یکی از موضوعات بسیار مهم در طراحی سایت این است که، کاربران چه احساسی را تجربه می کنند، یا چه احساسی را دوست دارند که تجربه کنند. شما به عنوان طراح سایت باید بدانید که چه چیز هایی نیاز کاربران شما می باشند تا بتوانید آن ها را طراحی کنید. طراحی تجربه کاربری یا UX Design به طرحی گفته می شود که باعث بهتر شدن تجربه کاربری یا احساس کاربران سایت شما شود.
طراحی تجربه کاربری چه حوزه هایی را پوشش می دهد؟
طراحی تعاملی (Interaction Design)
طراحی تعاملی یکی از المان های اصلی در طراحی تجربه کاربری به حساب می آید. این حوزه به نحوه ارتباط یا تعامل سایت ها با انسان ها می پردازد. به دلیل خشن بودن وب سایت ها به عنوان تکنولوژی های طراحی سایت، باعث می شود که نحوه ارتباط انسان ها با وب سایت ها متفاوت شود. کاربران برای برقراری ارتباط با وب سایت شما، نیاز به ارتباط تعاملی و دو طرفه دارند که تنها با طراحی تعاملی این امکان به وجود می آید.
رابط کاربر و طراحی دیداری (User Interface Design)
به رابط کاربر یا طراحی دیداری، طراحی گرافیکی نیز گفته می شود. زمانی که عبارت رابط کاربر یا طراحی دیداری در طراحی سایت بیان می شود، ناخودآگاه موضوع گرافیک سایت در ذهن شکل می گیرد. در طراحی گرافیکی یا طراحی دیداری سایت، برای ایجاد تعامل بین انسان و سایت از عناصری همچون رنگ، تصاویر، سمبل ها و … استفاده می شود.
کاربرد پذیری (Usability)
کاربرد پذیری به این معنی می باشد که امکانات سایت خود را در اختیار کدام دسته از کاربران خود قرار دهید. زمانی که بدانید سایت شما مناسب چه کسی یا کسانی هست، باعث تاثیر و رضایت بیشتر کاربران شما می شود. به نحوی در زمینه تجربه کاربری موفق بوده اید.
قابلیت دسترسی (Accessibility)
قابلیت دسترسی به قابلیتی گفته می شود، که با ابزار های پیمایشی مناسب، دسترسی کاربران را به تمام قسمت های سایت آسان می کند. این قابلیت باعث می شود که کاربر بتوانید درک درستی از سایت شما کسب نماید و با راحتی با آن ارتباط برقرار کند.
تعامل انسان و کامپیوتر (HCI)
اصلی ترین موضوع در تجربه کاربری، برقراری ارتباط بین انسان و کامپیوتر می باشد، به همین دلیل باید UX را در طراحی سایت های خود دخالت نمایید. اولین قدم در طراحی تجربه کاربریی این است که ببینید، چگونه می توانید کاربران را جذب وب سایت خود کنید؟
معماری اطلاعات (Information Architecture)
معماری اطلاعات به علم و هنری گفته می شود، که به کاربران در دسترسی بهتر اطلاعات کمک کند. به طور کلی، معماری اطلاعات به معنی کمک به کاربر برای پیدا کردن راحت تر اطلاعات می باشد.
طراح تجربه کاربری کیست؟
طراح تجربه کاربری (UX Designer) به طراحی گفته می شود که در یک یا تمام حوزه های معرفی شده در قسمت قبل، فعالیت می کند. طراحان UX به 2 دسته طراحان همه فن حریف (Generalist) و طراحان تک حوزه تقسیم می شوند. طراحان همه فن حریف در تمام حوزه ها تخصص دارند اما طراحان تک حوزه تنها در یک حوزه تخصص دارند و خود را با نام آن حوزه معرفی می کنند. طراح تجربه کاربری فردی می باشد که به وسیله wireframes ،prototype، نرم افزارهای Axure ،JustInMind، Mockplus و … سایتی را طراحی می کند تا کاربر به راحتی بتواند با سایت ارتباط و تعامل پیدا کند. زمانی که سایت یا محصول شما به راحتی برای کاربران قابل درک و فهم باشد، باعث بیشتر شدن کاربران شما و بالا رفتن رتبه سایت شما می شود.
از طراحی محصول تا طراحی تجربه کاربری
طراحی محصول، بیشتر بر کارکرد درونی محصول تمرکز دارد، اما طراحی تجربه کاربری به بیرون محصول توجه می کند. طراحی دیداری در زمان طراحی عناصر به شکل، رنگ و ظاهر عنصر مورد نظر توجه می کند تا مطمئن شود عنصر دارای ظاهر مناسبی می باشد. بر عکس طراحی دیداری، طراحی کاربردی بر عملکرد عناصر تمرکز دارد تا عملکرد درستی داشته باشند. طراحی UX بر روی طراحی دیداری و طراحی کاربردی تمرکز دارد تا هر 2 این ها مناسب محصول نهایی باشند.
دلیل جذاب نبودن اپلیکیشن های موبایل
تا حالا شده بخواهید اپلیکیشنی را بر روی گوشی خود دانلود و نصب نمایید اما به دلیل جذاب نبودن آن و نپسندیدن شما آن را دانلود نکرده اید. ناپسند بودن این اپلیکیشن ها سه دلیل مهم دارد.
- کیفیت ظاهری برنامه (UI)
- عملکرد برنامه
- اذیت موقع کار کردن با اپلیکیشن (تجربه کاربری)
رابط کاربری (UI) چیست؟
رابط کاربری (UI) مخفف عبارت User interface می باشد که دارای نام هایی همچون، مهندسی رابط کاربر طراحی، رابط کاربر برای ماشین آلات و نرم افزار (کامپیوتر، لوازم خانگی، دستگاه های تلفن همراه، و دیگر دستگاه های الکترونیکی) می باشد. به بیان ساده تر رابط کاربری قابلیتی می باشد که به شما در استفاده بهتر و راحت تر سایت، محصولات و … کمک می کند. UI باعث ایجاد حس بهتر در کاربر و لذت بردن آن از سایت می شود. زمانی که می خواهید طراح سایت شوید، باید انتخاب نمایید که می خواهید طراح رابط کاربری (UI) شوید یا طراح UX یا تجربه کاربری شوید. طراح رابط کاربری از المان ها یا عناصر رابط (interface elements) همانند متن، دکمه ها، زمینه های متن، لیست های رنگی کد و … استفاده می کند.
اصول طراحی رابط کاربری
اصول طراحی در رابط کاربری از اصل های زیر تشکیل شده است.
- اصل ساختار
- اصل سادگی
- اصل پدیداری (قابلیت دیده شدن)
- اصل بازخورد
- اصل تحمل
نقش طراح UI
- طراح رابط کاربری مسئول طراحی یک پروژه مربوط به رابط تعاملی، آیکون ها، لوگو، دکمه ها و دیگر عناصر مرتبط می باشد.
- طراح UI باید با توسعه دهندگان به طور مساوی ارتباط برقرار کند و تحقق نهایی طراحی تعامل و رابط کاربری را گسترش دهد.
- طراح رابط کاربری مسئول طراحی گرافیکی رابط کاربری نرم افزاری می باشد.
- طراح رابط UI باید صفحه وب را بهینه سازی نماید تا صفحه وب کاربر پسند تر User -friendly باشد.
تفاوت طراح رابط کاربری با گرافیست
- رابط کاربری طراحی خود را با وایرفریم های wirefarme با جزییات پایین (low fidelity) انجام می دهد.
- وظیفه گرافیست یا طراح دیداری (Visual designer) طراحی رنگ بندی، تصاویر مناسب و حس و حال زیبایی شناسانه در وب سایت می باشد.
فراموش نکنید که یک گرافیک خوب به معنی زیبا بودن نرم افزار می باشد و رابط کاربری خوب یعنی ساده بودن کار با نرم افزار است.
یک طراح UI چه چیزی باید بلد باشه؟
- ابزارهای گرافیکی مثل Photoshop و یا Illustrator
- زبان های HTML، CSS و Javascript
- فریم ورک های React ،VueJS یا Angular
- تست کاربرد پذیری
UI و UX به عنوان یک زوج موفق و جدانشدنی
استفاده از خلاقیت و تکنیک در تولید ابزارهای طراحی بسیار مهم و ضروری می باشد. طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری از مهمترین فاکتورهای موفقیت در یک محصول به حساب می آیند. UI و UX در مفهوم باهم تفاوت دارند، اما از نظر عملکردی مکمل یکدیگر هستند. رابط کاربری به طراحی المان ها، ابزارها، صفحات و دکمه ها در تعامل با دستگاه ها می پردازد. اما تجربه کاربری، شامل حس و درک کاربر از تجربه در استفاده از رابط کاربری می باشد. فراموش نکنید که این 2 موضوع مکمل یکدیگر هستند.
طراحی UI و UX حرفه ای = یک سرمایه گذاری امن
اگر در طراحی سایت، برای شناخته شدن کسب و کار خود هزینه های زیادی بابت تبلیغات، بازاریابی پرداخت کنید اما به طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری توجه نکنید، هیچ وقت موفق نمی شوید. فراموش نکنید که یک تجربه کاربری حرفه ای، قادر می باشد که بر روی کاربری که آن سایت را مشاهده و نکرده است نیز حس خوب ایجاد نماید. اگر از تجربیات طراحان حرفه ای UI/UX استفاده کنید، می توانید یک سرمایه گذاری مطمئنی برای افزایش رضایت در کاربران نمایید.
تفاوت بین UI و UX
UI
- ابزارهایی همچون تصاویر، ویدئو، دیاگرام و … در طراحی UI استفاده می شوند که به این ابزار ها، ابزار های عینی گفته می شود
- سلیقه طراح سایت در طراحی UI بسیار مهم می باشد.
- UI زیر مجموعه UX می باشد که هدف آن تامین هدف ها و نیاز های UX می باشد
- UI در حقیقت سیستمی است که انسان به وسیله آن با ماشین ارتباط برقرار می کند
UX
- یکی از نکات بسیاری در طراحی UX، توجه به مفاهیم روانشناسی می باشد.
- در طراحی UX، خواست کاربران و نیازهای آنان از همه چیز مهم تر می باشد
- UX مخفف عبارت User Experience است که وسیع تر از UI به حساب می آید.
- به طور کلی کل یک محصول UX نامیده می شود و هر بخش از آن را UI می نامند.
سخن پایانیاز موضوعات بسیار مهم در طراحی سایت، تجربه کاربری و رابط کاربری هستند. این 2 موضوع تاثیر بسیاری بر روی ارتباط کاربران با سایت شما دارند. تجربه کاربری و رابط کاربری مکمل هم هستند که باعث جذابیت و قابل فهم شدن سایت شما می شوند. شما با این مقاله می توانید، شناخت لازم را درباره تجربه کاربری یا UX کسب نمایید. برای دریافت پاسخ سوالات خود و بهره مند شدن از تجربه اساتید خبره و دیگر دوستانتان در کمپین آموزشی بی لرن می توانید سوالات خود را در کافه گپ و گفت مطرح نمایید و در سریعترین زمان، پاسخ سوال خود را دریافت نمایید. همچنین می توانید با عضویت در کمپین آموزشی بی لرن، از دوره های آموزشی رایگان و کاربردی در زمینه های مختلف به صورت تخصصی و حرفه ای بهره مند شوید. با توجه به مسیر یادگیری در زمینه های مختلف می توانید برای شروع طراحی سایت و برنامه نویسی از آموزش html و css بهره مند شوید. |
دیدگاهتان را بنویسید