مراحل طراحی سایت
یکی از موضوعاتی که در طراحی وب سایت بسیار اهمیت دارد، مراحل طراحی سایت می باشد. شما به عنوان طراح سایت قبل از شروع طراحی سایت باید به مراحل طراحی سایت توجه نمایید و آن ها را اجرا کنید تا بتوانید سایتی جذاب و کاربر پسند طراحی نمایید. به شما پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا با تمامی روش ها و مراحل طراحی سایت آشنا شوید.
آنچه در این مقاله می آموزید:
Toggleانواع وب سایت
به طور کلی وب سایت ها به 2 دسته زیر تقسیم می شود.
سایت های استاتیک
سایت های استاتیک به سایت هایی گفته می شود که با زبان های html و css و جاوا اسکریپت طراحی می شوند. این نوع سایت ها نیازی به ویرایش اطلاعات ندارند و هر 1 سال یا 2 سال از سمت طراح حرفه ای ویرایش می شوند. این سایت ها به دلیل داشتن کد های کم، با سرعت بیشتری بارگذاری می شوند.
سایت های داینامیک
سایت های داینامیک سایت هایی می باشند که به وسیله زبان های PHP، ASP و ASP.Net طراحی می شوند و به دلیل کد های بسیار زیاد این سایت ها، بارگذاری آن ها کندتر از سایت های استاتیک صورت می گیرد. این سایت ها به وسیله مدیر سایت ویرایش می شوند.
روش های طراحی وب سایت
طراحی وب سایت به 2 روش زیر انجام می شود.
روش طراحی سایت با CMS
به طور کلی CMS به معنی سیستم مدیریت محتوا (پنل مدیریت) سایت می باشد. به دلیل افزایش طراحی سایت، CMS های مختلفی به طراحان معرفی شده اند. این CMS ها به طور رایگان و متن باز در اختیار طراحان قرار می گیرند.
انواع CMS
- وردپرس
- جوملا
- دروپال
مزایای CMS
- سرعت بالاتر
- انعطاف بیشتر
- امنیت بالا
روش طراحی سایت از پایه
اگر به عنوان طراح سایت این روش را انتخاب نمایید، باید از صفر تا صد سایت را خودتان کد نویسی و طراحی کنید. طراحی در این روش شامل طراحی پایه سایت، فرایند ها و اهداف سایت، طراحی بکند (Backend)، برنامه نویسی فرانت اند، طراحی User Interface و طراحی User Experience می باشد.
شروع طراحی سایت
برای شروع طراحی وب سایت باید مشخص نمایید که وب سایت توسط چه کسی طراحی می شود.
- آیا سایت را خودتان طراحی و برنامه نویسی می کنید؟
- آیا طراحی و برنامه نویسی سایت را به دست متخصصان برنامه نویسی می سپارید؟
ابزار های مورد نیاز برای انجام مراحل طراحی سایت
اگر می خواهید خودتان برنامه نویسی کنید، باید قبل از شروع طراحی سایت و کد نویسی، زبان های زیر را یاد بگیرید و از ابزار های زیر استفاده نمایید.
زبان های مورد نیاز
- یادگیری زبان HTML
- یادگیری زبان CSS
- یادگیری زبان جاوا اسکریپت
- یادگیری یک زبان برنامه نویسی سمت سرور مثل PHP
ابزار های مورد نیاز
- ویرایش گرهای کد نویسی برای یادگیری طراحی سایت
- نرم افزارهای گرافیکی
موارد مهم قبل از سفارش دادن وب سایت به متخصصان برنامه نویس
اگر نمی خواهید خودتان سایت را طراحی نمایید و قصد سفارش دادن آن را دارید تا یک متخصص آن را طراحی نماید، قبل آن باید موارد زیر را مشخص نمایید.
- موضوع اصلی سایت چیست؟
- زمینه کاری وب سایت چه خواهد بود؟
- کاربران و مخاطبان سایت چه کسانی هستند؟
- چه ابزارهایی در سطح مدیریت و سطح کاربری ارائه می شوند؟
- وب سایت به چه زبان هایی در دسترس خواهد بود؟
مراحل طراحی سایت
مراحل مهم و کاربردی طراحی سایت شامل موارد زیر می باشد.
دامنه ای مرتبط با کسب و کارتان انتخاب کنید
دامنه نام شرکت شما و مشخص کننده کسب و کار شما می باشد. برای اینکه بتوانید سایت کسب و کار خود را طراحی و از آن استفاده نمایید، باید یک دامنه برای کسب و کار و شرکت خود داشته باشید. فراموش نکنید که دامنه انتخابی باید مرتبط با کسب و کار شما باشد. دامنه ها دارای پسوند های مختلفی همچون com ،.net. و org. (دامنه ی بین المللی) و ir. (دامنه ی داخلی)می باشد. در کنار دامنه برای سایت خود باید یک فضای ذخیره سازی اطلاعات یا هاست نیز داشته باشید.
انتخاب و خریداری هاست
هاست به فضایی گفته می شود که می توانید فایل های سایت خود را در آن بارگذاری نمایید تا کاربران سایت شما بتوانند اطلاعات سایت را مشاهده کنند.
نقشه ی سایت که مطابق با هدف های شما باشد ایجاد کنید
نقشه سایت از 2 موضوع نیاز های پروژه و معماری سایت تشکیل شده است. یکی از موضوعات بسیار مهم در طراحی نقشه سایت، نیاز های پروژه می باشد و پس از مشخص کردن آن باید معماری سایت را مشخص نمایید.
-
نیاز های پروژه
نیاز های پروژه شامل موارد زیر می باشد:
-
- هدف تان از ایجاد سایت چیست؟
- سایت شما قرار است چه امکانات و اطلاعاتی را به کاربران ارائه دهد؟
- چه نیازهایی را از کاربر برطرف می کند؟
-
معماری سایت
معماری سایت مشخص کننده مدل صفحات وب سایت و محل قرار گیری عناصر سایت می باشد. بسیار مهم می باشد که معماری سایت خود را به شکلی انتخاب و طراحی نمایید که کاربران در هنگام مشاهده سایت شما، سردرگم و گیج نشوند و انتظارات کاربران و مشتریان به طور کامل بر طرف گردد. برای طراحی معماری سایت خود می توانید به روش طراحی اولیه سایت (Wirefareme) اقدام نمایید و در صورت نیاز آن را اصلاح نمایید و در نهایت طراحی خود را نهایی کنید.
جمع آوری اطلاعات (تحقیق)
اولین مرحله از مراحل طراحی سایت جمع آوری اطلاعات مربوط به کسب و کار و شرکت شما می باشد. این اطلاعات شامل موضوعاتی همچون کسب و کار مشتری، پروژه مورد نظر مشتری، مخاطبان وب سایت، سن و گروه مخاطب وب سایت، شناسایی بازار هدف پروژه و مشخص کردن هدف اصلی طراحی سایت می باشد.
شناخت نیاز های صاحب سایت
در مرحله شناخت نیاز های صاحب سایت، صاحب سایت یا کسب و کار، نیاز های خود را با طراح سایت مطرح می کند. طراح سایت نیز راه های موجود برای رفع نیاز های کاربر را بیان می کند. برای شناخت نیاز های سایت باید به موارد زیر توجه نمایید.
- وب سایت شما باید چه بخش هایی داشته باشد؟
- معماری وب سایت شما باید چگونه باشد؟
- محتوای صفحات وب سایت چیست؟
تعیین اهداف و استراتژی وب سایت
تعیین هدف در مراحل طراحی سایت به معنی مشخص کردن هدف کسب و کار می باشد، که خود دارای 2 موضوع مهم زیر می باشد.
- شناخت مخاطبین سایت
- شناسایی بازار خدمات سایت
تعیین مسیر حرکت طراحی سایت
بعد از مشخص کردن اهداف سایت باید مسیر حرکت طراحی سایت را انتخاب نمایید که از موارد زیر تشکیل شده است.
- آماده سازی خلاصه ای از متون سایت
- آماده سازی تصاویر سایت
- مشخص کردن امکاناتی که قرار است در آینده به سایت اضافه شود
- روش هایی که قرار است برای تبلیغات سایت مورد استفاده قرار بگیرند
برنامه ریزی
در این مرحله از مراحل طراحی سایت درباره اجزای وب سایت همچون قالب سایت، فروم ها، عناصر گرافیکی و … صحبت و تصمیم گیری می شود و برای انجام آن برنامه ریزی مناسب گرفته کی شود. این مرحله شامل سه بخش ایجاد استراتژی مناسب برای سئو سایت، طراحی و ایجاد نقشه سایت و بررسی و توسعه محتوای سایت می باشد.
محتوای سایت خود را آماده کنید
مهم ترین گام در طراحی سایت، تولید محتوا و جمع آوری اطلاعات ( تصاویر با کیفیت و…) سایت می باشد. این اهمیت زمانی خود را نمایش می دهد که بخواهید سایت فروش گاهی داشته باشید. برای چیدمان درست محتوای خود بهتر است، اطلاعات مهم خود را در بالای سایت قرار دهید تا نیازی نباشد، کاربر برای دسترسی به اطلاعات مهم شما مدام در حال اسکرول باشد.
-
نکات مهم در زمان جمع آوری محتوای سایت:
- مخاطبان خود را شناسایی کنید و مناسب با نیاز های آن ها تولید محتوا را انجام دهید
- رقیبان خود را بشناسید و آن ها را تحلیل کنید
- در محتوای خود از تیتر های درست استفاده کنید
- محتوای ساده و به دور از پیچیدگی انتخاب نمایید
- کاملا شفاف خود را به مخاطب معرفی کنید و نکته ی ابهامی در ذهن مخاطب باقی نگذارید
- در هر پاراگراف متن های کوتاه قرار دهید
- مطالب خود را بیشتر در قالب بصری مانند استفاده از تصاویر و ویدئو ها انتخاب نمایید
- متن های خود را با فونت بزرگ و تضاد رنگی با بک گراند استفاده کنید
- متن های کوتاه و خوانا برای مخاطبان خود انتخاب نمایید
-
محتوا سایت:
محتوا سایت نمایش دهنده اطلاعات زیر می باشد.
-
- لوگوی تجاری
- اهداف
- نوع مخاطبان
- متن
- تصاویر
- اطلاعات تماس
- متن درباره ما
- لیست و نمونه محصولات
- خدمات
- رنگ سازمانی
- و…
چینش محتواها، نوع نگارش و دسترسی وب سایت
شما به عنوان طراح وب سایت باید در زمان طراحی به محل چینش و نگارش محتواها دقت نمایید و مکان مناسب را به صاحب سایت معرفی نمایید.
انتخاب پلتفرم سایت ساز و فروشگاه ساز
پلتفرم ها CMS هایی هستند که در کد نویسی به طراح کمک می کند و کد نویسی را برای طراح راحت می کند. این سی ام اس ها این قابلیت را در اختیار طراح و شما قرار می دهد که بدون داشتن دانش کد نویسی با آن ها کار کنید. در دنیای برنامه نویسی، راه اندازی و مدیریت یک وب سایت از صفر بسیار هزینه بر و دشوار می باشد، مخصوصا اگر برای یک کسب و کار کوچک بخواهید یک سایت حرفه ای طراحی نمایید. شما می توانید با انتخاب یکی از پلتفرم یا CMS های معرفی شده همچون وردپرس، جوملا و دروپال سایت مورد نظر را با کمترین زمان و هزینه طراحی نمایید. فراموش نکنید که مناسب ترین سی ام اس کسب و کار خود را انتخاب نمایید.
رعایت استانداردها در طراحی
رعایت استاندارد در طراحی، قابلیت و امکانات بسیاری را در اختیار برنامه نویس قرار می دهد که زیر به آن ها اشاره می کنیم.
- کمک به دسترسی کامل مشتریان به اطلاعات سایت
- سریع تر و لذت بخش کردن توسعه وب
- نمایش صحیح وب سایت در تمام مرورگرها
طراحی
طراحی سایت مربوط به قالب کلی سایت می باشد که قسمت هایی همچون Header، ساختار منو، فوتر سایت و… را نمایش می دهد. طراحی سایت ارتباط مستقیم با هدف کسب و کار دارد و شما به عنوان طراح سایت باید خلاق باشید و طراحی خود را بر پایه هدف مشخص شده طراحی نمایید. برای یک طراحی خوب این سوالات را از خود بپرسید.
- هدف اصلی از ایجاد این صفحه چیست؟
- آیا چیزی که باید در این صفحه به مشتری تحویل داده شود، به صورت مشخص و واضح نشان داده شده است؟
- نوع طراحی چقدر می تواند کاربر را تشویق به ماندن در صفحه و خرید نماید؟
ترسیم طرح اولیه سایت روی کاغذ
طراح سایت باید قبل از شروع کد نویسی، طرح اولیه سایت را طبق اطلاعاتی که در قبل بیان کردیم روی کاغذ بیاورید تا ساختار کلی سایت مشخص شود.
گرافیک وب سایت
به دلیل افزایش طراحی سایت و فضای رقابتی، گرافیک وب سایت بسیار مهم و کاربردی می باشد. شما به عنوان طراح سایت باید به گرافیک وب سایت توجه نمایید.
پیاده سازی طرح گرافیکی با فتوشاپ
در این قسمت طراح گرافیک سایت پس از جلسات مربوط به طرح های گرافیکی سایت، طرح های مورد نظر را طراحی می کند و پس از تایید کارفرما شروع به طراحی قالب سایت می کند.
قالب یا طراحی خود را انتخاب نمایید
یکی از عوامل تاثیر گذار بر رو مشتری و جذب آن ها، ظاهر وب سایت می باشد. زمانی که شما از پلتفرم ها یا همان CMS ها برای طراحی سایت خود استفاده می کنید، می توانید قالب های متنوع و مختلفی را برای سایت خود انتخاب نمایید. سی ام اس ها قابلیتی به ماژول دارند که شما به کمک این ویژگی می توانید انعطاف پذیری سایت خود را بالا ببرید و اعضای سایت خود را با هر چیدمانی که دوست دارید طراحی می کنید.
پیاده سازی قالب سایت در محیط وب
بعد از مراحل قبل در این مرحله از مراحل طراحی سایت، طراح سایت طبق قرارداد و اطلاعاتی که دارد شروع به طراحی قالب کلی سایت می کند. سپس بعد از تایید به صاحب کسب و کار ارسال می شود.
قالب یا طرح خود را سفارشی سازی کنید
سفارشی سازی سایت به معنی مدیریت و ویرایش اطلاعات سایت می باشد و ارتباط مستقیم با نیازهای سایت شما دارد. شما به عنوان صاحب سایت می توانید با پنل کاربری یا پنل مدیریت سایت خود سفارشی سازی کنید یا این کار را به طراح سایت بسپارید. سفارشی سازی سایت شامل موارد زیر می باشد.
- اضافه کردن صفحات
- ایجاد منو و زیر منو
- ایجاد ترکیب رنگی مناسب
- اضافه کردن ماژول های جدید به قالب
- محتوا گذاری
- قرار دادن شبکه های اجتماعی و لینک سازی
- اتصال سایت به گوگل وب مستر و یا آنالیتیکس
تحلیل و بررسی بازار و بررسی جایگاه رقبا
شركت ها برای افزایش فروش محصولات خود در بازارهای مختلف، نیاز به برنامه ریزی دقیق دارند. این برنامه ریزی شامل روش های جدید تبلیغاتی و استراتژی های رقیبان می باشد. اگر از فعالیت و وضعیت شرکت های رقیب اطلاعاتی نداشته باشید، نمی توانید به موفقیت و جایگاه مناسب در کسب کار خود دست پیدا کنید. برای طراحی سایت نیز این را فراموش نمایید که شامل دقت در امکانات سایت، گرافیک سایت، نوع تصاویر سایت، متن های سایت می شود.
برنامه نویسی
برنامه نویسی قسمت کد نویسی سایت می باشد که بسیار زمان بر است . شما در این مرحله تمام اطلاعات جمع آوری شده را بیاده سازی می کنید. شما به عنوان طراح سایت می توانید با ایمیل خود نتایج کد نویسی خود را به اطلاع صاحب کسب و کار برسانید.
نسخه ی نهایی سایت خود را ببینید
زمانی که طراحی سایت شما به پایان می رسد، طراح سایت یک پنل کاربری یا پنل مدیریت را در اختیار شما قرار می دهد. این پنل مدیریت قابل مشاهده برای کاربران شما نیست و تنها شما و طراحتان به آن دسترسی دارید. در این پنل دکمه ای به نام مشاهده ی نسخه پایانی سایت وجود دارد که با کلیک بر روی آن می توانید سایت خود را به صورتی که به کاربران نمایش داده می شود را مشاهده نمایید.
راه اندازی و تست سایت
یکی از سخت ترین کارها در طراحی سایت می باشد که به عنوان طراح سایت باید به آن دقت نمایید و آن را به درستی انجام دهید. یکی از نکات مهم در تست سایت، موضوع سازگاری سایت با انواع مرورگز ها و دستگاه ها می باشد که می توانید اطلاعات کافی را از مقاله اصول طراحی سایت واکنش گرا کسب نمایید.
وب سایت خود را در اینترنت منتشر کنید
این مرحله، آخرین مرحله طراحی سایت می باشد و شما بعد از اتمام طراحی سایت و گذاشتن اطلاعات در داخل سایت خود، باید کل سایت خود را بر روی دامنه ای که خریداری کرده این آپلود نمایید. برای آپلود یا بارگذاری سایت خود، باید dns های مربوط به دامنه ی خود را تغییر دهید. در صورتی که نمی دانید چجوری این کار را انجام دهید، این کار را به طراح سایت خود بسپارید.
بهینه سازی وب سایت برای موتور های جستجو SEO
بهینه سازی وب سایت برای موتور های جستجو امری لازم و ضروری می باشد و فراموش نکنید که بهینه سازی وب سایت جدا از طراحی وب سایت نمی باشد. طراحان وب برای بدست آوردن رتبه عالی و داشتن مخاطبان بیشتر به صورت هدفمند باید روش های بهینه سازی وب سایت را برای موتور های جستجو بلد باشند.
استراتژی مارکتینگ
یکی از قسمت های سخت در طراحی سایت، دیده شدن سایت توسط مشتری و بالا رفتن رتبه سایت در گوگل می باشد. برای اینکه سایت شما به کاربران نمایش داده شود و در گوگل دارای رتبه عالی باشد، باید از روش مارکتینک مناسب و درست استفاده نمایید.
تبلیغات
تبلیغات یکی از راه های معرفی و شناخت کسب کار شما به مشتریان می باشد. پس از تکمیل سایت و قرار دادن محتوا خود باید برای پیشرفت کسب و کار خود از این ابزار استفاده نمایید.
مدیریت وب سایت
مدیریت وب سایت که شامل بروزرسانی، ویرایش و … می باشد، در سایت های استاتیک و داینامیک متفاوت می باشد. مدیریت وب سایت در سایت های استاتیک به وسیله برنامه نویس انجام می شود و در سایت های داینامیک به وسیله صاحب وب سایت صورت می گیرد.
تعمیر و نگهداری سایت
آخرین مرحله در طراحی سایت می باشد و از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. با دقت به این مرحله می توانید در دراز مدت موفقیت بسیاری کسب نمایید که شامل موارد زیر می باشد.
- بروز رسانی سایت در صورت نیاز
- تهیه فایل Backup از محتوای سایت
- تامین امنیت سایت
- بررسی منظم ورود و خروج های سایت
- بررسی تعداد کلیلک ها
مراحل مشترک بین طراحی سایت های شرکتی و فروشگاه های اینترنتی
مراحل زیر، بین سایت های شرکتی و فروشگاه اینترنتی مشترک هستند.
نیاز سنجی و برنامه ریزی ساخت سایت
اولین و مهم ترین مرحله طراحی سایت می باشد که برای جمع آوری اطلاعات درباره نیازهای پروژه، امکانات ارائه دهنده سایت و نیازهای کاربران مورد استفاده قرار می گیرد.
تحقیق و بررسی محتوا
محتوا سایت شامل موارد زیر می باشد که به عنوان برنامه نویس باید این اطلاعات را از صاحب سایت دریافت نمایید و پس از بررسی آن ها در طراحی سایت استفاده کنید.
- متن
- تصاویر
- لوگوی تجاری
- اطلاعات تماس
- متن درباره ما
- لیست و نمونه محصولات
- خدمات
- رنگ سازمانی
- و…
طرح اولیه wireframe
شما در این مرحله از مراحل طراحی سایت تمام قسمت های صفحات سایت مانند صفحه اصلی، درباره ما، تماس با ما و هر آنچه قرار است کاربر در سایت ببیند را طراحی می کنید. پس از تایید صاحب سایت، طراحی اصلی سایت را آغاز می کنید. این مرحله را می توانید روی کاغذ نیز انجام دهید.
طراحی قالب اصلی سایت
طراحی قالب اصلی سایت شامل رنگ سازمانی، لوگو می باشد که نقش مهمی را در طراحی سایت ایفا می کند. شما به عنوان طراح سایت باید تمام عناصر گرافیکی و بصری که در سایت مورد استفاده قرار می گیرد را قبل از پیاده سازی مورد تایید صاحب سایت قرار دهید.
کد نویسی سایت
همانطور که گفتیم سایت ها به 2 صورت استاتیک و داینامیک طراحی می شود. شما به عنوان طراح باید بدانید که بسته به نیاز کاربر چه سایتی طراحی نمایید.
ورود اطلاعات اولیه سایت
این مرحله بعد از پایان طراحی سایت انجام می شود تا سایت به صورت خام تحویل صاحب سایت قرار داده نشود.
تست و بازنگری سایت
این مرحله زمانی اتفاق می افتد که صاحب سایت از شما بخواهد که قسمتی از سایت را تغییر نمایید. پس از تغییرات، سایت طراحی شده را تست می کنید.
تحویل و آموزش کار با پنل سایت
پنل سایت یا پنل مدیریت قسمتی می باشد که صاحب سایت به وسیله آن می تواند کل سایت خود را مدیریت نماید. شما به عنوان برنامه نویس سایت باید پس از طراحی سایت، به طور کامل پنل کاربری سایت را به صاحب سایت توضیح دهید تا بتواند به راحتی از آن استفاده نماید.
مهم ترین مراحل طراحی سایت در سال ۲۰۲۰
در بین مراحل معرفی شده، مراحل زیر در سوال 2020 به عنوان مهم ترین مراحل طراحی سایت انتخاب شده اند.
- جمع آوری اطلاعات
- برنامه ریزی
- طراحی با رعایت استانداردها
- برنامه نویسی
- بهینه سازی وب سایت برای موتور های جستجو SEO
- راه اندازی و تست سایت
- تعمیر و نگهداری سایت
ویژگی های طراحی سایت خوب
زمانی یک طراحی سایت به عنوان طراحی وب سایت خوب معرفی می شود که مراحل طراحی سایت آن به درستی انجام شده و دارای ویژگی های زیر باشد.
- داینامیک بودن
- کد نویسی تمیز
- ظاهر وب سایت
- طراحی ظاهری سایت یا User Interface
- طراحی قالب های اختصاصی و سفارشی شده
- گرافیک و دیزاین وب سایت
- امنیت و کد نویسی
- ریسپانسیو بودن
- سرعت بالای وب سایت
- پشتیبانی وب سایت
- امکانات وب سایت
- امکاناتی برای تعامل با کاربر
- داشتن امکان وبلاگ نویسی
- ایجاد آپشن ها و امکانات مختلف
- تولید محتوا و داده گذاری ها
- پشتیبانی
سخن پایانیبه دلیل افزایش طراحی وب سایت و اهمیت بالای روش های طراحی سایت واجب می باشد، که برای طراحی یک وب سایت عالی با مراحل طراحی سایت آشنا باشید و از آن ها استفاده نمایید. این مقاله به شناخت شما درباره مراحل طراحی سایت کمک بسیار زیادی می کند. برای دریافت پاسخ سوالات خود و بهره مند شدن از تجربه اساتید خبره و دیگر دوستانتان در کمپین آموزشی بی لرن می توانید سوالات خود را در کافه گپ و گفت مطرح نمایید و در سریعترین زمان، پاسخ سوال خود را دریافت نمایید. همچنین می توانید با عضویت در کمپین آموزشی بی لرن، از دوره های آموزشی رایگان و کاربردی در زمینه های مختلف به صورت تخصصی و حرفه ای بهره مند شوید. با توجه به مسیر یادگیری در زمینه های مختلف می توانید برای شروع طراحی سایت و برنامه نویسی از آموزش html و css بهره مند شوید. |
دیدگاهتان را بنویسید